четвер, 11 вересня 2014 р.

Союзний рушник

 Вишитий рушник - це витвір мистецтва, який в усі часи мав символічне значення для нашого народу. Вміле поєднання таємних знаків в орнаменті робить позитивний вплив на долю життя і долю людини.

Я ще не вишивала рушників. І от мені випала щаслива нагода вишити весільний рушник. 
Під час вінчання священик перев'язує руки молодих так званим "союзним" рушником. Це, в свою чергу, символізує взаємну духовну прив'язаність майбутнього подружжя. Саме такий союзний рушник я і вишивала на замовлення.

У вінчальному обряді цей рушник є символом єднання молодих. Для такого рушника найбільш підходить рослинний орнамент, можуть бути вишиті імена молодих або побажання « Щастя та Кохання».











 Але замовники захотіли, щоб на їхньому рушнику були  пави жар-птиці, які несуть в собі сонячну енергію, і тому символізують теплоту сімейного життя, благополуччя. А вишита на рушнику корона виступає символом благословіння Бога.



Замість квіток, які присутні були на схемі союзного рушника, замовник схотів побачити барвінок, бо ж вишитий барвінок є символом щасливого шлюбу. Кажуть, що п’ять пелюсток цієї квітки символізували п’ять засад щасливого подружнього життя: перша пелюстка – то краса, друга – ніжність, третя – незабутність, четверта – злагода, п’ята – вірність.




Особливою сакральної силою володіють вишивальні нитки з шовку або шерсті, менш кращі бавовняні. Тому молодята вибрали білі шовкові нитки ( віскозне волокно). Ось що я прочитала про вишивання білими нитками: Білий – це колір сили, адже він містить усі кольори.  Білі вишивки не розраховані на чуттєві враження, а скоріше для розуму, роздумів, для духовних потреб. Вони сприймаються вищими духовними центрами (чакрами) людини. Білий колір випромінює силу, енергію. Тому в білому житлі, в білому одязі людина швидко відпочиває, відновлює сили. Якщо йти в людне місце, то добре одягатись у білий одяг, оскільки він активно захищає.

Використані техніки вишивання: "хрестик", "козлик"; боки рушника оброблені  швом "назад голку", краї - "одинарним прутиком" для бахроми. Полотно - домотканне коломийське.

Нехай цей рушничок буде оберегом сімейного вогнища, стане символом щасливого сімейного життя для молодят і буде нагадувати про незабутній подію в житті кожної родини - день весілля!